Anayasa değişikliğinde kabul edilen ilk 4 madde ne?
11 Ekim 2016’da MHP lideri Bahçeli’nin verdiği referandum sinyaliyle hız kazanan anayasa değişikliği sürecinde çok önemli günlerden geçiyoruz…
AK Parti Hükümeti’nin 21 maddelik teklifi TBMM’ye geldi ve ilk 4 maddesi kabul edildi. Peki kabul edilen bu ilk 4 madde ile neler değişti? Tekliflerle beraber seçilme yaşı 18’e indirildi ve seçimlerin 5 yılda bir yapılması karara bağlandı. Yargı yetkisinin mahkemelerce kullanacağı hüküm, bağımsız ve tarafsız şeklinde değiştirildi.
26 Aralık 2016’da ilk 2 madde kabul edildi.
-Sunulan teklifin kabul edilen maddelerine göre; Anayasanın yargı yetkisi başlığında değişiklik yapılacak. Yargı yetkisinin Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.
-Anayasada yasamayı düzenleyen TBMM’nin kuruluşuna dair 75. maddede revize yapılarak milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılacak.
3. madde milletvekili seçilebilme yaşının 25’ten 18’e indirilmesi belirtildi.
3. maddenin ikinci fıkrasında bulunan yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar cümlesi de askerlikle ilişiği olanlar biçiminde değişikliğe gitti.
-Seçimler 5 yılda bir olacak.
Son madde olan 4. madde de kabul edildi.
4. maddede ise Anayasanın TBMM’nin seçim dönemi başlıklı maddesi TBMM ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi şeklinde değiştirildi.
Seçimler 4 yıl yerine 5 yılda bir yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri de 5 yılda bir yapılacak ve seçmenler iki seçim için aynı gün sandığa gidecek ayrıca süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.
Öte yandan yedek milletvekilliği tekliften çıkarıldı