Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

2018 Dünya Kupası Elemeleri Sürprizlere Sahne Oldu

6 sene önce
753 kez okundu
2018 Dünya Kupası Elemeleri Sürprizlere Sahne Oldu

Rusya’da düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupası Elemeleri bir çok sürpriz yaşandı. Futbol ekolüne sahip bir çok ülke kupaya bilet alamadı. Aralarında en dikkat çekeni ise şüphesiz 4 dünya şampiyonluğu bulunan İtalya oldu.

En son 2006 olmak üzere müzesinde dört Dünya Kupası olan İtalya,  son Güney Amerika şampiyonu Şili, son Afrika şampiyonu Kamerun ve en son 2010’da olmak üzere Dünya Kupalarında üç kez final oynayan ekol sahibi Hollanda; Rusya’da düzenlenecek olan 2018 Dünya Kupasına katılma hakkı kazanamadı.

Dünya Kupasına katılacak 32 ülkenin 30’u belli oldu. Son iki ülke kıtalararası play-off ile belli olacak. Belki de ilk defa bu kadar önemli ülke ve futbolcular Dünya Kupasının dışında kaldılar.

Dünya Kupası bileti alamayan ülkeler arasında belki de en dikkat çeken ülke İtalya oldu. En son 2006 olmak üzere Dünya Kupasını dört kez kaldıran İtalya, play-off turunda İsveç’i geçemedi. İsveç’te oyanan maç ev sahibi takımın 1-0 üstünlüğüyle bitti. Rövanş ise Milano’da Avrupa’nın en büyüleyici stadyumlarından biri olan San Siro’da oynandı. 80 bin taraftarının önünde bir türlü istediği golü bulamayan İtalya, sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı ve tam 60 yıl aradan sonra Dünya Kupasına katılamadı. Maçın ardından efsane kaleci Buffon gözyaşları içinde milli takım kariyerine son verdiğini açıkladı.

En son 2010’da olmak üzere Dünya Kupasında 3 kez final oynayan Hollanda, bulunduğu eleme grubunda üçüncü olup play-off’lara bile kalamadı.  Hollanda, EURO 2016 elemelerin de dördüncü olup Avrupa Şampiyonasına gidememişti

EURO 2016’da şampiyon Portekiz’e yarı finalde elenen Galler’inde katılamaması sürpriz oldu. Nedeni ise büyük bir çıkış yakalayan ve gruptan lider çıkmasına kesin gözüyle bakılan Galler’in, Sırbistan ve Kuzey İrlanda’nın üçüncü sırada yer alması oldu.

Son Güney Amerika şampiyonu Şili ve son Afrika şampiyonu Kamerun’un Dünya Kupasına gidememesi büyük sürpriz oldu. Afrika kıtasından son üç Dünya Kupasına katılan ve 2010’da çeyrek final oynayan Gana ve Afrika futbolunun önde gelen ülkelerinden Fildişi Sahili de kupanın dışında kaldı. Ayrıca 1990’dan bu yana tüm dünya kupalarına katılamaya hak kazanan ABD’de, Trinidad Tobago yenilgisiyle Dünya Kupasına katılamadı.

Katılamayanlar kadar kupaya katılan bazı ülkeler de dikkat çekti.

Türkiye’nin de yer aldığı grubu ikinci tamamlayarak EURO 2016’ya katılmaya hak kazanan İzlanda,  kupada çeyrek final oynayarak ve taraftarlarının yaptığı ‘balina tezahüratı’ ile dikkatleri üzerine çekmişti. İzlanda, yine  bizim bulunduğumuz grupta bu sefer lider bitirerek tarihinde ilk defa Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı. Ayrıca İzlanda, Dünya Kupaları’na katılan ‘’en az nüfusa sahip ülke’’ unvanına sahip oldu.

Tarihinde ilk defa Dünya Kupasına katılmaya hak kazanan diğer bir ülke de Panama oldu. Dünya Kupası Orta ve Kuzey Amerika Elemeleri’nde ABD’yi geçerek Dünya Kupası vizesi alan Panama tarihinde ilk kez bunu başarmanın gururunu yaşarken,  ABD’nin de katılamaması futbol kamuoyunda tam tersi bir durum yaşattı.

Arap Baharı nedeniyle iç savaşla boğuşan ve bu süreçte bir askeri darbe yaşayan Mısır, 1990’dan sonra Dünya Kupası vizesi aldı. Yine Arap Baharı nedeniyle iç savaşa sürüklenen Tunus, 2006’dan sonra Dünya Kupasına katılmayı başardı.

Kadrosunda Fenerbahçe’li Dirar ve Galatasaray’lı Belhanda’yı bulunduran diğer bir Kuzey Afrika ülkesi Fas,  son maçında Fildişi Sahili’ni 2-0 yenerek 1998’den sonra ilk kez Dünya Kupasına gitmeye hak kazandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.